Världens snabbast växande sport


Padel är en stor sport i Sydamerika och Spanien där det finns miljontals utövare. Padel spelas på en 10 x 20 meter stor plan som delas på mitten av ett nät. Runt om planen finns 3 till 4 meter höga väggar som används i spelet på samma sätt som man gör i squash.

Tack vare att padel både är enkelt och snabbt att lära sig – är det är en rolig sport oavsett vilken nivå man spelar på eller i vilken ålder man är. Redan efter 20 minuter har de flesta förstått regler och är igång och spelar. Man spelar alltid dubbel vilket gör det till en väldigt social sport. Padel är inte heller speciellt fysiskt krävande. Eftersom varken styrka i slag eller serven är direkt avgörande – så kan ungdomar, kvinnor och män spela och tävla ihop.

Padel är den perfekta racketsporten – så det är inte så konstigt att den idag är världens snabbast växande sport.

Racketen och bollen

På de flesta av racketarna är det yttre skiktet gjort av Glasfiber, Kolfiber eller Grafit. Den "inre" kärnan av antingen Skum eller EVA Gummi (en stötdämpande gummi). Kärnan kan variera, vilket kommer att skapa en skillnad i styvhet och spelbarhet. Själva träffytan kan innehålla kevlar för att göra dem extra motståndskraftiga mot stötar och slag.

Bollen innehåller gas och är lite mjukare än en tennisboll.

 


Hur uppstod Padel?

Det exakta historiska ursprunget av Padel är inte helt klart. Ett förslag är att spelet började som ett tidsfördriv för gästerna på ett brittiskt kryssningsfartyg på 1920-talet. Vad som dock är allmänt accepterat är att Mexikanen Enrique Corcuera var den som gjorde Padel till vad det är idag och att den explosionsartade ökningen av Padel kan spåras tillbaka till honom och Alfonso de Hohenlohe.

År 1974, var Alfonso de Hohenlohe, en Spansk prins, i Acapulco, Mexico, och besökte sin vän Enrique Corcuera. Corcuera som var en industrialist, hade byggt en underdimensionerad tennis bana på sin tomt, en anläggning med väggar på alla sidor. Bollen kunde spelas med hjälp av väggarna på ett liknande sätt som i squash och man använde ett likadant perforerat rack som man använde till paddletennis. Efter lite förändringar av reglerna för spelet samt spelplanen så tyckte Prins Hohenlohe om spelet så mycket att han byggde de två första banorna på sin privata Marbella Club på Costa del Sol.

Padel blev snabbt inne bland de “rika och vackra”, i Hohenlohes jet-set umgänge. Berömda och sportprofiler fick sporten att ta ytterligare några kliv i Spanien.

En regelbunden besökare i Marbella och god vän till Hohenlohe, Argentinske miljonären Julio Menditenguia såg vilken succé padel höll på att bli i Spanien och bestämde sig för att utveckla padel i Argentina.

Inom ett antal år så fanns det 10 000 banor och 3 miljoner spelare i Argentina.

År 1991 bildades International Federation of Padel i Madrid. År 1992 spelades det första världsmästerskapet och har gjort så vartannat år sedan dess.

 


Ett par fantastiska bollar från Padel Pro Tour (PPT) 2011


 

Regler

Grundregler för Padel

  • Man spelar alltid dubbel (4 spelare).

  • Första poängen i varje game skall servas från höger sida av mittmärket, serven skall slås över nät och träffa serverutan på diagonalt motsatt sida innan mottagaren returnerar bollen, därefter alternerar man sida tills gamet är färdigspelat. Vid serve får bollen ej träffa sidogaller, endast glaset är i spel vid serven.

  • Vid serve måste bollen först studsa i marken bakom servelinjen. Serven sker med en så kallad underhandsserve, dvs. racketen får inte träffa bollen över höften. Man har två servar. 

  • Linjerna i banan är endast i bruk vid serve, därefter är hela banan spelplan. 

  • Bollen får aldrig träffa gallret/glaset på motståndarens sida om bollen inte studsar i marken först. Man får spela volley, halvvolley samt låta bollen studsa i marken och upp på sido- och/eller bakväggen, därefter slå tillbaka bollen innan den studsar en andra gång.

  • Man får även slå bollen i glasväggarna på egen planhalva för att få över bollen på motståndarens planhalva.


Poängen är förlorad

  • Om bollen studsar två gånger på din sida, eller en spelare träffas av bollen.

  • Om bollen spelas över på motståndarens sida direkt i sido- eller bakvägg utan att träffa marken först.


Poängräkning

  • Padel använder Tennisens poängräkningssystem, 15-30-40-fördel samt game och set där matcherna spelas i bäst av tre eller fem set, med tiebreak vid 6-6 i varje set.